Sugestiile unui studiu APE și CRPE adresate Uniunii Europene.
Asociația de politică externă din Moldova și Centrul Român de Politici Europene au elaborat un set de sugestii adresate celor care concep politica Uniunii Europene față de Chișinău. Una din recomandări este ca viitoarele politici să fie de așa natură încât să le simtă mai bine populația.
Autorii studiului sugerează că după ce Moldova a parafat Acordul de Asociere şi a îndeplinit condiţiile pentru liberalizarea vizelor mingea s-ar află în terenul UE. După zisul eşec al Armeniei şi Ucrainei la summit-ul de la Vilnius, UE riscă să-şi piardă statutul de actor influent în Estul Europei, dacă nu-şi schimbă abordarea faţă de Georgia şi în mod special fata de Moldova, devenită ţară-cheie a Parteneriatului Estic.
La modul practic această schimbare de abordare ar însemna, după părerea experţilor, oferirea unor avantaje palpabile şi vizibile pentru cetăţenii din Moldova. În caz contrar, UE ar putea deveni mai puţin atractivă decât Rusia, spune directorul executiv al Centrului român de politici europene, Cristian Cristian Ghinea x Cristian Ghinea Ghinea, unul dintre autorii studiului: „Practic integrarea europeană nu mai este singurul fel din meniu. Acordul de Asociere şi cel de Liber Schimb sunt concurate în mod deschis de proiecte ale Rusiei în regiune. Aici intervine o problemă structurală faţă de modul în care UE este percepută. UE cheltuieşte destul de muţi bani în Moldova. Practic Moldova primeşte cei mai mulţi bani pe cap de locuitor dintre vecinii UE, 40 de euro pe cap de locuitor anual. Însă impactul este destul de redus. De ce? Pentru că UE are o abordare pe termen lung. Se ocupă de asistenţă instituţională. Construieşte instituţii, legi, reguli. E acea abordare – nu îi da omul peşte, ci învaţă-l să pescuiască.”
De cealaltă parte Federaţia Rusă oferă „peştele ş