Radu Gheţea, preşedintele CEC Bank, Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei Supraveghere din BNR, şi ministrul finanţelor Daniel Chiţoiu s-au prezentat ieri în faţa Comisiei de buget-finanţe din Senat pentru a discuta despre managementul băncii de stat, pe fondul scandalului legat de creditul de un milion de euro acordat fiicei preşedintelui Traian Băsescu.
Audierea preşedintelui CEC a durat două ore şi s-a desfăşurat cu uşile închise, iar senatorii au decis să îl cheme pe Gheţea la audieri şi miercuri pentru a clarifica conformitatea activităţii băncii, în condiţiile în care surse citate de Mediafax spun că la unele întrebări ale comisiei oficialul băncii de stat a invocat legea secretului bancar.
WikiZF: Profilul companiei CEC Bank
Gheţea a declarat după ieşirea de la audieri că senatorii i-au solicitat date statistice privind activitatea CEC Bank, care vor fi prezentate în următoarele zile. Banca a transmis anterior un alt set de documente către comisia senatorială, inclusiv lista tuturor creditelor acordate în condiţii speciale, începând cu anul 2011. Senatorii au cerut şi lista creditelor acordate de CEC administraţiilor locale, în special celor din Cluj-Napoca şi Braşov.
Nicolae Cinteză a declarat ieri după discuţia cu senatorii că CEC Bank are în portofoliu cinci credite care depăşesc un milion de euro acordate persoanelor fizice, precizând că împrumutul acordat Ioanei Băsescu este un credit normal şi că nu există termenul de credit special.
Şeful supravegherii din BNR a mai spus că senatorii nu l-au întrebat nimic, în mod direct, despre creditul acordat fiicei preşedintelui. La sfârşitul lunii trecute, Cinteză spunea că BNR urma să iniţieze un control de conformitate privind creditul acordat Ioanei Băsescu, la solicitarea Ministerului Finanţelor care reprezintă statul ca acţionar unic al CEC Bank.
Cosmin Nicula, preş