Lichiditatea mică a emitenţilor de la cota Bursei de Valori Bucureşti şi absenţa produselor sofisticate din piaţă fac dificilă promovarea şi dezvoltarea platformelor de tranzacţionare de către casele de brokeraj, spunea ieri Rareş Nilaş, director general al BT Securities. În consecinţă, realitatea din piaţă este că cea mai mare parte a platformelor sunt destinate tranzacţionării unor instrumente financiare din pieţele externe. "Lichiditatea mai degrabă fuge din piaţă", a declarat ieri Nilaş la dezbaterea lunară BVB Focus Investitori organizată la Bursă.
Multe dintre companiile de brokeraj româneşti nu fac, de altfel, decât să fie vânzători ai unor platforme dezvoltate şi operate de intermediari externi. "Suntem brokeri ai brokerilor", a afirmat directorul BT Securities. El spune că Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) ar trebui să înţeleagă că reglementările privind operarea platformelor ar trebui adecvate realităţilor din piaţă. Avem reguli pe sisteme de circulaţie sofisticate, însă, pentru drumuri forestiere. Spre exemplu, un ordin de stop-loss plasat printr-o platformă de tranzacţionare nu este executabil în România. La lichiditatea emitenţilor de la BVB, aceasta ar echivala cu o coborâre cu 15% a cotaţiei într-o singură zi.
Primul obiectiv ar trebui să fie existenţa la BVB a unui short-selling funcţional pentru că până acesta nu există, degeaba discutăm despre warrant-uri şi produse sofisticate. Grigore Chiş, director general SSIF Broker Cluj, afirmă că vânzările în lipsă au fost aprobate de ASF, dar atât timp cât autoritatea le interzice fondurilor de investiţii să împrumute acţiuni, este greu de presupus că acestea pot deveni o realitate a pieţei româneşti.
Lichiditatea mică a emitenţilor de la cota Bursei de Valori Bucureşti şi absenţa produselor sofisticate din piaţă fac dificilă promovarea şi dezvoltarea platformelor de tranzacţi