Piața insolvențelor s-a structurat în 2013, iar maturizarea ei a creat un cadru pentru restructurările în afara procedurii insolvenței, este opinia specialiștilor Casei de Insolvență Transilvania. Probabil cel mai afectate companii vor fi cele care obțin venituri în urma închirierilor: spaţii comerciale (mall-uri), clădiri industriale, spaţii de birouri (office) dar si sectorul alimentar.
2014 va fi un alt an dificil pentru multe sectoare din economie, ca urmare a consumului în continuare scăzut, a accesului greoi la finanţare, dar şi a efectelor secundare generate de reglementările Basel III, cu referire la indicatorii de lichiditate ai sistemul bancar. Ajustările prudenţiale impuse vor avea un impact treptat asupra modului în care băncile gestionează creditele neperformante.
„După 5 ani de criză e mai dificil să identificăm sectoarele aflate într-un moment favorabil, față de cele ce vor avea dificultăţi. Fără o infuzie de lichidităţi în piaţă care să dezgheţe consumul este nerealist să sperăm într-o relansare. Creditele raportate la BNR se află la un nivel minim pentru ultimii doi ani, iar cel al restanțelor la un nivel maxim, de peste 15%. Cel mai probabil, ne aflăm doar la mijlocul crizei”, a declarat Rudolf Vizental, asociat coordonator al Casei de Insolvență Transilvania.
La sfârşitul lunii octombrie 2013, conform statisticilor BNR, nivelul creditelor companiilor era de 26,65 mld. euro, faţă de 28,32 mld. euro la octombrie 2012. Creditele au scăzut, în condiţiile în care ponderea restanţelor a crescut de la 12,10% la 15,11%.
Conform specialiştilor Casei de Insolvență Transilvania, dintre cei mai expuși în 2014 dificultăţiilor financiare vor fi producătorii din sectorul alimentar, precum și beneficiarii de subvenții sau de chirii, care se vor confrunta anul viitor cu situații de insolvență.
În sectorul alimentar companiile pr