* imobilul de pe Str. Polonă a fost reabilitat şi modernizat, iar acum arată la fel de bine ca în urmă cu circa 100 de ani, când a fost construit * investiţia a fost realizată de Consiliul Judeţean, din fonduri proprii * urmează ca şefii CJ să decidă ce instituţie publică va avea sediul acolo
Dacă au şansa să beneficieze de o reabilitare făcută bine, clădirile de patrimoniu din centrul vechi demonstrează de ce Brăilei i se spunea pe vremuri "mica Vienă". Situată pe Str. Polonă, la nr. 14, fosta Casă de Cultură a municipiului, care până mai ieri arăta de-a dreptul dezolant, şi-a recăpătat o parte din strălucirea de altădată. A fost nevoie, însă, de o investiţie de 2,28 milioane de lei fără TVA (22, 8 miliarde de lei vechi), pentru ca imobilul ajuns aproape o ruină să renască într-o clădire pe cât de solidă, pe atât de cochetă. Investiţia a fost realizată de Consiliul Judeţean, care a cumpărat casa - cu drept de preempţiune, fiind vorba de o clădire de patrimoniu -, de la moştenitorii ce au revendicat-o. Fondurile provin din bugetul judeţului.
Lucrările de modernizare au constat, în primul rând, în consolidarea structurii de rezistenţă a clădirii, astfel încât aceasta să facă faţă unor sarcini seismice specifice zonei noastre. Pentru reabilitarea şi redarea aspectului iniţial al imobilului a fost demolată o construcţie realizată ulterior peste clădirea iniţială, degajându-se astfel o porţiune a faţadei de nord. S-a lucrat intens şi la refacerea elementelor arhitecturale interioare şi exterioare, prin realizarea de tencuieli, vopsitorii, reabilitare structurală a planşeelor şi şarpantei, schimbarea învelitorii. Partea de utilităţi a fost refăcută integral, imobilul dispunând acum de o centrală termică şi de un sistem de climatizare centralizat.
De execuţia lucrărilor de reabilitare s-a ocupat societatea "Confort 2000" SRL Brăila, ca