Pe 10 decembrie, creştinii catolici comemorează trecerea la cele veșnice a episcopului martir de Iaşi Anton Durcovici.
În fiecare an, Biserica Catolică din România celebrează trecerea la cele veşnice a episcopului martir Anton Durcovici, fost episcop de Iaşi, ucis, din ură faţă de credinţă, pe 10 decembrie 1951, de securitatea comunistă. După o viaţă care l-a purtat pe cele mai nebănuite căi, şi după multe studii, preotul Anton Durcovici a ajuns la Bucureşti în august 1911, după care a primit misiuni diverse: profesor, prefect, rector şi director la diverse instituţii religoase din ţară.
La 30 octombrie 1947 a fost numit episcop de Iasi de papa Pius al XII-lea. A fost un adevarat păstor, plin de grijă și compasiune pentru creştinii din Dieceza de Iaşi.
Fiind solicitat să meargă să administreze Sfântul Mir în parohia Popeşti Leordeni, din arhidieceza de Bucureşti, în drum spre această parohie, deşi fusese avertizat că securitatea vrea să-l aresteze, acuzându-l că este „spion al Vaticanului”, el a plecat la drum. A fost ridicat în apropiere de Popeşti Leordeni de agenţii de securitate pe 26 iunie 1949, pe fondul persecuţiei anticatolice din România. A fost închis mai întîi la Jilava, apoi transferat la Sighet, unde a şi murit de frig şi de foame, la 10 decembrie 1951.
La 31 octombrie 2013, papa Francisc a acceptat şi semnat dosarul de beatificare, fapt ce se va întâmpla la Iaşi, în luna mai 2014, atunci când se va celebra o liturghie solemnă în cadrul căreia va fi proclamat FERICIT al biserici (etapa de dinainte de a fi declarat SFÂNT).
Pe 10 decembrie, creştinii catolici comemorează trecerea la cele veșnice a episcopului martir de Iaşi Anton Durcovici.
În fiecare an, Biserica Catolică din România celebrează trecerea la cele veşnice a episcopului martir Anton Durcovici, fost episcop de Iaşi, ucis, din ură faţă de credinţă, pe 10 decem