Tomas Spurny, presedintele executiv al BCR, a constatat simplu ca Romania are un potential de crestere economica mare si a avut o propunere: cine nu poate asigura o crestere economica de peste 5% pe an trebuie sa plece de la putere. (Spurny, BCR: Orice guvern care nu da 5% crestere economica ar trebui inlaturat de electorat).
Preluand aceasta idee am propus, jurnalistic, ca primul articol din constitutie sa prevada acest lucru.
Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, a avut cateva comentarii pe marginea acestei propuneri la Gala ZF 15 ani, incepand de la faptul ca o asemenea idee nu este scrisa in nicio constitutie a vreunei tari din aceasta lume, in schimb exista limite ale indatorarii publice, sau sa nu te arunci in deficite mai mari. Guvernatorul ar vrea o asemenea crestere economica de peste 5% pentru ca Romania are nevoie sa recupereze decalaje, dar fara sa se strice echilibrele macro actuale. „Faptul ca nu reusim sa trecem de 2% crestere economia in prezent este si pentru ca trebuie sa facem niste corectii mari pentru ca am avut o crestere care nu a fost in intregime sanatoasa in trecut. Sa ne mai gandim la acest lucru.“ (Ne lipseste o crestere de 4 - 5% pe an, dar sa nu stricam echilibrele macroeconomice atinse)
Daniel Daianu, unul dintre cei mai reputati economisti si analisti romani din ultimele doua decenii, spune ca activitatea economica, in conditiile de acum, nu poate ajunge la peste 4% din PIB: nu exista capacitate efectiva pentru asa ceva, prin aceasta intelegand si masuri de politica publica. „Sa tintesti o crestere economica mai inalta este rational daca exista resorturi interne care sa o sustina. Altminteri, visam cai verzi pe pereti! Si sa pui in constitutie prevederea ca orice guvern sa aiba o asemenea obligatie este un nonsens.“
Pana acum Romania a avut crestere economica de 5% in opt ani din cei 24 de dupa Revolutie. S-ar put