Premierul thailandez a anunţat, luni, dizolvarea Parlamentului şi convocarea de alegeri "cât mai repede" pentru a încerca să scoată ţara din criza politică profundă, fără să reuşească însă să calmeze manifestanţii, hotărâţi să înlăture de la putere Guvernul său, relatează AFP.
"Susţinătorii mei vor mai mult decât dizolvarea" Parlamentului, a reacţionat liderul manifestanţilor, Suthep Thaugsuban, aflat în poziţie de forţă după ce 100.000 de manifestanţi au invadat străzile din Bangkok, potrivit unui oficial din cadrul poliţiei.
Manifestanţii nu renunţă la solicitările lor de a se termina cu "sistemul Thaksin", referindu-se la premierul înlăturat de la putere printr-o lovitură de stat în 2006, pe care îl acuză că a rămas la conducere din umbră, prin intermediul surorii sale Yingluck.
"Lupta va continua. Scopul nostru este să înlăturăm regimul Thaksin", a insistat Suthep, contactat de AFP.
Ferm în dorinţa sa de a înlocui Guvernul cu un "consiliu al poporului" neales, el a mărşăluit luni dimineaţă în fruntea unuia dintre numeroasele cortegii care se îndreptau spre sediul Guvernului în sunet de fluiere, simbol al protestului care durează de peste o lună.
Spre sfârşitul dimineţii, mai multe mii de persoane ajunseseră deja la sediul Guvernlui, în clasica atmosferă de carnaval care a marcat începutul manifestaţiilor în Thailanda.
În rândurile mişcării eteroclite se numără burghezi din Bamgkok apropiaţi ai principalului partid de opoziţie, Partidul Democrat, şi grupuri ultraregaliste, uniţi de ura lor faţă de Thaksin şi de dorinţa de evoluţie a societăţii.
Mişcarea a luat amploare de la sfârşitul lui noiembre, odată cu ocuparea mai multor ministere şi administraţii şi ieşirea în stradă a circa 180.000 de manifestanţi. Aceasta s-a radicalizat în urmă cu o săptămână cu tentative de a prelua controlul asupra sediului Guvernului, ce