Scris de M. Hoster - Fără sursă de finanţare, în căutare de 1,5 milioane de euro, cu un constructor cu contractul reziliat şi cu întreaga comunitate timişoreană solicitând o gară renovată, cei de la CFR SA a găsit firmă care să se ocupe de proiectul tehnic pentru reluarea lucrărilor fuşerite de fosta firmă contractată. Deocamdată se lucrează la contractul pentru elaborarea proiectului tehnic, dar, până la găsirea unei alte surse de finanţare, nici vorbă de noi lucrări!
Oraşe mult mai mici decât Timişoara au beneficiat de lucrări de modernizare a principalelor gări, lucrări care au dus la ridicarea de clădiri unde călătorii pot aștepta în condiții decente. Timişoara e unul dintre principalele noduri feroviare din România, dar principala poartă de intrare în oraş arată execrabil. Peroane şi săli de aşteptare murdare, pereţi jegoşi şi scorojiţi, case de bilete învechite, scaune de care te lipeşti când te aşezi. Nici nu mai vorbim de mirosul deja devenit specific incintei, populate din plin cu boschetari.
CFR SA, proprietara clădirii a avut norocul să dea peste o firmă total neserioasă care s-a făcut că lucrează la reabilitare. Un proiect superb, dar total inexistent în realitate. Ca urmare a rezilierii contractului de execuţie al lucrări, încheiat cu firma Poldmir Construction 1986 Ltd. – Israel, în anul 2008, a apărut necesitatea relicitării lucrărilor rest de executat aferente modernizării staţiei CF Timişoara. Şi iată că aşa iniţiativă, bună la origini, a devenit istorie. Ulterior, CFR a fost nevoită să scape şi de contractul de management al lucrărilor, semnat cu o firmă din Belgia, care nu s-a lăsat „dusă” din proiect. Şi aşa s-a ajuns la un nou proces, la Curtea de Arbitraj de la Paris. Toate acestea au dus la imposibilitatea de realizare efectivă a reabilitării. În stand-by, proiectul a rămas şi fără finanţare.
„În prezent, CNCF “CFR” – S.A.