Proiectul „Minunile stiintei in spatiul multilingvistic european” a fost initiat de Asociatia de Tineret „2010 Europa”, avand sprijinul financiar al Consiliului Judetean Botosani si colaborarea Colegiului Laurian, se desfasoara in perioada 19 august - 15 decembrie 2013.
Proiectul si-a propus promovarea unor alternative educationale inovante, atractive, pentru invatarea stiintelor naturii si a limbilor straine, stimularea creativitatii, inventivitatii si a fanteziei elevilor in domeniul stiintelor si tehnologiei, antrenarea elevilor in situatii reale de comunicare si impartasire a experientelor concrete, deschiderea si integrarea stiintelor in spatiul comunitar si facilitarea accesului membrilor comunitatii la activitatile stiintifice din scoli. Beneficiari au fost elevii, parintii si cadrele didactice care predau stiinte din invatamantul preuniversitar si universitar.
Echipa proiectului este formata din zece cadre didactice din colegiu si elevi voluntari ai Asociatiei de Tineret „2010 Europa” si este coordonata de catre echipa manageriala a Colegiului Laurian. Acestia si-au propus sa prezinte stiintele intr-o varianta atractiva, prin care sa puna in valoare potentialul imens pe care il au tinerii.
Echipa de proiect a organizat Scoala de vara - „Magia stiintelor” in perioada 23 august - 1 septembrie 2013, prin care a promovat istoria stiintelor, cercetari documentare, vizite de studiu in locatii in care s-a observat aplicarea stiintelor in diferite domenii: Statia Meteo, Statia de epurare a apei, Directia Sanitar Veterinara, Fabrica de prelucrare a laptelui, Planetarium Suceava.
De asemenea, s-au efectuat experimente atractive de fizica, chimie, biologie cu implicarea directa a elevilor, jocuri didactice prin noi tehnologii, vizite de studiu in laboratoarele Universitatii ”Al I Cuza” Iasi, Universitatii „Stefan cel Mare” Suc