Spitalele ar putea fi obligate sa le inapoieze bolnavilor banii dati pe tratamente, investigatii si dispozitive medicale in cel mult 30 de zile.
Altfel, risca sa plateasca penalitati. Asta cere Ministerului si Casei de Asigurari initiatorul legii Paveliu, lege in baza careia oficialii sunt obligati sa ramburseze sumele pe care oamenii le-au cheltuit cand au fost spitalizati. Peste patru milioane de euro le datoreaza in acest moment statul bolnavilor.
Un barbat din Targu Mures care in 2007 ani a fost operat la inima, iar medicii i-au montat 3 stenturi platite de el, a fost primul pacient care a castigat in instanta dreptul de a-si recupera banii, aproximativ 6.000 de euro.
Ca el mai sunt doar 20 de pacienti cu procese castigate, din peste 2000 care au inceput demersurile in justitie pentru recuperarea banilor, spun reprezentantii Asociatiilor de bolnavi. Lor li se adauga mii de bolnavi care si-au cumparat medicamente scumpe sau dispozitive medicale si care asteapta banii de la spitale.
Ca sa descurajeze rambursarea, managerii le-au impus doctorilor sa trimita bolnavii la farmacie sa-si cumpere cele necesare fara reteta, ca sa nu aiba un act cu parafa in baza caruia sa poata cere banii inapoi.
Din aceasta cauza, Sorin Paveliu, initiatorul legii care ii poarta numele, propune modificari cu termene clare de plata si penalitati, astfel incat pacientul sa-si primeasca banii cheltuiti in spital in cel mult o luna de la externare.
Pentru fiecare zi de intarziere spitalele vor plati 0,02% penalitati la suma datorata. De exemplu, un pacient care a platit acum 6 luni 8400 de lei pentru o proteza de sold primeste in plus 300 lei.
Legea va fi modificata daca propunerea va primi avizul Ministerului Sanatatii si al Casei de Asigurari. Oricum, statul intra in noul an cu