Programul curent de asistenta financiara preventiva al Romaniei cu FMI si Comisia Europeana este in continuare in vigoare, in ciuda anuntului presedintelui Basescu de accepta proiectul de buget al tarii pe anul 2013 si memorandumul de intelegere pentru cea mai recenta vizita de evaluare din acord, considera Theodor Stolojan, vicepresedinte al Comisiei pentru politici economice si monetare a Parlamentului European. Intr-un interviu acordat, la Bruxelles, publicatiei HotNews.ro, europarlamentarul PDL/PPE a comentat ultimele evolutii economice din Romania si modul cum sunt ele percepute de la nivelul institutiilor europene, atragand atentia ca disputele interne asupra bugetului de stat si a acordului cu FMI si CE afecteaza imaginea tarii in ochii investitorilor.
Rep. Care sunt consecintele situatiei create in urma anuntului presedintelui Basescu de a refuza semnarea Memorandumului cu FMI si CE si promulgarea proiectului de buget pe anul 2014?
Theodor Stolojan: In primul rand, trebuie sa discutam despre imaginea pe care Romania o prezinta in afara, mai ales in lumea investitorilor. Sigur, e important si pentru UE, si pentru FMI, dar discutam in primul rand despre investitori. Atunci cand intr-o tara factorii de decizie importanti, cum sunt presedintele, prim-ministul, presedintii de Camere au mesaje diferite, imaginea e proasta. Adica, o tara unde vesnic sunt probleme, unde oricand te poti astepta la decizii care sa surprinda lumea investotorilor. Or, lumea investitorilor ultimul lucru pe care il doreste este sa fie surprinsa de o serie de decizii pe care sa nu le inteleaga sau sa nu existe o predictibilitate in evolutia deciziilor intr-o tara.
Romania actioneaza exact invers. Avem aceste neintelegeri evidente intre principalii factori de decizie politica, economica in Romania. Pe de alta parte, sigur ca avem masurile luate de Guvernul Ponta