Impozit pe profit
Contribuabilii pot opta pentru un an fiscal corespunzător unui exerciţiu financiar contabil, diferit de anul calendaristic. În acest sens sunt introduse noi reglementări privind obligaţiile de declarare şi plata trimestrială/anuală a impozitului pe profit, atât pentru sistemul general, cât şi în cazul sistemului de plăţi anticipate.
Următoarele venituri vor fi considerate neimpozabile la calculul impozitului pe profit la nivelul unei persoane juridice române, dacă aceasta deţine pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin 1 an, minimum 10% din capitalul social al persoanei juridice la care deţine participaţii:
(i) Venituri din dividende primite de la:
− persoana juridică română sau străină, situată într-un stat membru UE;
− persoana juridică situată într-un stat terţ (care nu este membru UE) cu care România are încheiată o convenţie de evitare a dublei impuneri („CEDI”);
(ii) Câştigurile de capital realizate din vânzarea/cesionarea titlurilor de participare deţinute la o persoană juridică română sau străină, situată într-un stat cu care România are încheiată o CEDI;
(iii) Veniturile obţinute din lichidarea unei alte persoane juridice română sau străină, situată într-un stat cu care România are încheiată o CEDI.
Condiţia de deţinere de minim 10% din capitalul social pe o perioadă neîntreruptă de cel puţin 1 an se va aplica şi în cazul scutirii impozitării la sursa a dividendelor plătite între persoane juridice române.
Cheltuielile cu sponsorizările care nu sunt scăzute din impozitul pe profit, vor putea fi reportate în următorii 7 ani consecutivi.
Sunt introduse noi reguli privind posibilitatea şi condiţiile de reportare a dreptului de deducere pentru cheltuielile cu dobânzile şi pierderile nete din diferenţe de curs valutar, în situaţii precum fuziuni/divizări, la nivelul societăţilor cede