Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi/litru doar la benzină şi să amâne introducerea acestei taxe la motorină pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii, a anunţat, ieri, premierul Victor Ponta.
Oficialul a precizat că ministrul delegat pentru Buget Liviu Voinea a plecat la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii Comisiei Europene pe această temă, urmând să aibă consultări şi cu FMI.
Efectele grevei transportatorilor de marfă se vor regăsi atât pe tot fluxul de producţie, care nu va mai fi alimentat cu materie primă, cât şi pe fluxul de expediţie a produselor finite, ne-a spus Mihai Ionescu, secretarul general al Asociaţiei Naţionale a Exportatorilor şi Importatorilor din România (ANEIR).
Domnia sa ne-a precizat: "Noi înţelegem demersul transportatorilor pentru că orice cost suplimentar, aşa cum este această acciză impusă de Guvern, se regăseşte în competiţia la export a produselor româneşti, orice plus de tarif de transport trebuie suportat de exportatori sau importatori, după caz, care trebuie să arunce acest cost suplimentar în preţul final al produselor. Aceste lucruri se întâmplă în contextul în care celelalte ţări nu sunt interesate de aceste creşteri de preţ şi doresc să-şi pri¬mească mărfurile la preţurile stabilite în contract. În felul acesta, vom pierde contracte. Legat de grevă, vor exista spărgători din partea companiilor străine care vor beneficia de suportul firmelor mamă şi vor încerca să ia locul companiilor autohtone".
În opinia domnului Ionescu, noile măsuri fiscale se vor regăsi în preţurile de export, care vor duce la scăderea competitivităţii pe pieţele externe.
* AMRCR: "Greva va afecta reţelele comerciale şi consumatorii"
Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) se arată şi ea îngrijorată în legătură cu efectele pe care le-ar putea avea greva