Următoarele strategii create pe baze științifice te vor ajuta să descoperi de ce și cum cheltuiești tu cei mai mulți bani, pentru a te ajutasă devii un cumpărător mai econom:
1. Decarațiunile de sezon sunt o capcană
În preajma sărbătorilor, roșul și verdele din magazine pot scoate la iveală cumpărătorul din tine. Roșul stimulează și energizează, iar verdele este o culoare optimistă, asociată cu bogăția și norocul. Îți plac decorațiunile mari și frumoase? Ei bine află că marile magazine își pun cea mai scumpă marfă chiar în mijlocul acestor decorațiuni, pentru a determina să cumperi doar ce au mai scump de dat. De asemenea, ei știu că sunt șanse mari să cumperi un obiect la îndemână, pe care îl poți atinge mai ușor. Magazinele mai folosesc și anumite arome, cum sunt pinul, scorțișoara sau menta, pentru a te ademeni să le treci pragul și evident, să-ți cheltuiești banii acolo.
2. Nu uita să iei și câte o pauză
Combate impulsul supărător de a achiziționa un obiect scump sau de care nu prea ai nevoie făcând o mică pauză înainte de apune mâna pe portofel. Lasă articolul din mână, așeză-te undeva jos și întreabă-te: De ce sunt aici? Chiar am nevoie de bluza asta? Dacă mai aștept puțin? Cu ce bani o s-o plătesc? Unde o s-o port? Apoi, achiziționează obiectul doar dacă este ceva de care ai cu adevărat nevoie sau ți-l permiți.
3. Limitează numărul de magazine prin care calci
Cu cât vizitezi mai multe magazie, cu atât cresc șansele să cheltuiești mai mulți bani pe tot felul de prostii. Deși ai fi tentat să treci pragul a cât mai multe magazine pentru a face comparații între prețuri, nu uita că și șansele de a cumpăra ceva cresc exponențial. De asemenea, după foarte multe ore petrecute prin magazine, vei simți impulsul irezistibil de a lua totuși ceva, orice, numai să te recompensezi cumva pentru efortul făcut.
4. Nu te lăsa sedus de chil