Protestul Confederaţiei Naţionale Rutiere prin care la nivel naţional peste 86.000 de camioane ar putea rămâne pe loc, nemulţumiţi de anunţata scumpire a carburanţilor, pare a ocoli municipiul Bistriţa.
Atât la intrarea în municipiul Bistriţa, cât şi pe drumul de centură traficul se desfăşoară normal, camioanele nefiind "trase pe dreapta" de şoferi, însă numărul camioanelor care tranzitează oraşul este redus.
"Ministerul Transportatorilor nu şi-a respectat, în ultima perioadă, angajamentele în ceea ce priveşte îmbunătăţirea contextului legislativ în care transportatorii îşi desfăşoară activitatea. Tocmai de aceea, noi sperăm că începând de luni, 9 noiembrie, peste 86.000 de camioane vor rămâne pe loc la nivelul întregii ţări, acţiunea urmând să continue pe termen nelimitat', a afirmat Augustin Hagiu, consultant în transporturi şi preşedinte al Confederaţiei Naţionale Rutiere (CNR), citat de Agerpres.
Potrivit unui comunicat al CNR, transportatorii rutieri de mărfuri reclamă, totodată, măsura anunţată de Guvern, de scumpire a carburanţilor, o dată prin creşterea accizei, dar şi prin noua taxă de 7 eurocenţi + TVA, introdusă în preţul carburanţilor.
"Transportatorii autohtoni nu pot înţelege şi nici nu pot accepta explicaţiile lipsite de logică prin care Guvernul încearcă să justifice abuzul comis. Astfel, 'amortizarea' celor şapte eurocenţi pe fondul presupuselor predicţii privind scăderea cotaţiei internaţionale a barilului este o aberaţie şi un non-sens, atâta timp cât, într-o asemenea situaţie, în ţările europene preţul carburanţilor va fi mai mic decât în România, fapt ce aruncă şi mai mult transportatorii români în afara competiţiei din piaţa europeană şi regională", se spune în comunicat.
Decizia de intrare în grevă a fost luată pe 29 noiembrie, în cadrul unei reuniuni desfăşurate lângă Sibiu, la care au participat reprezentanţi ai