Turiştii care ajung în mânăstiri prin intermediul agenţiilor de turism nu mai beneficiază de cazare dacă nu s-a obţinut binecuvântarea Patriarhiei. Decizia a fost luată de Sfântul Sinod şi reprezintă o nouă rundă în bătălia dintre Biserica Ortodoxă Română şi agenţiile de turism.
"În fiecare eparhie, pentru grupurile de pelerini, cazarea sau masa se va oferi de mănăstiri sau parohii doar după ce conducătorul grupului face dovada că respectivul pelerinaj se desfăşoară cu binecuvântarea autorităţilor bisericeşti abilitate", se arată în hotărârea Sfântului Sinod din 29 octombrie. Hotârârea Sfântului Sinod a fost luată la scurt timp după ce Patriarhia a reclamat faptul că unele agenţii de turism organizează, fraudulos, excursii în străinătate în numele BOR.
Potrivit Patriarhiei, aceste pelerinaje sunt conduse de clerici care nu au binecuvântarea Bisericii pentru această activitate."S-a luat în discuţie această problemă a pretinselor pelerinaje organizate în numele BOR sau sub girul BOR, aşa cum erau prezentate de diferite persoane fizice, foşti preoţi sau chiar agenţii de turism. Tocmai pentru a preîntâmpina aceste situaţii nedorite s-a luat această hotărâre", a explicat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al BOR, citat de stirileprotv.ro.
Motivaţia acestei măsuri este explicată prin faptul că "mănăstirile, fără a solicita grupurilor documente justificative referitoare la relaţia cu Biserica Ortodoxă Română, onorează toate solicitările pentru masă ori cazare, eliminând, în acest fel, diferenţele dintre un grup organizat cu binecuvântarea Bisericii şi cel de la o societate/asociaţie privată".
Reprezentanţii agenţiilor de turism au o altă părere. "Mi se pare uşor exagerată dorinţa de a transforma tot ceea ce face biserica într-un business. Întrebarea este de ce nu se autofinanţează Patriarhia Română, de ce mai cere bani de la Guvern?", consid