Asociația „Cele mai frumoase sate din România” a lansat de Sf. Nicolae, la Muzeul Satului din București, a doua ediție a ghidului turistic și cultural cu același nume ca al organizației. Sunt prezente în lucrare peste 60 de sate din toată țara, locuri de poveste, tradiții și obiceiuri vii păstrate, modul de viață autentic în ritmul naturii, care fac din sat, chiar și astăzi, izvorul culturii și simțirii românești. Pentru patrimoniul natural și peisajul
montan unicat de care dispune comuna Mânzălești, județul Buzău are locul său bine stabilit în topul ghidului. Alături de comuna Jurilovca, din județul Tulcea, comuna buzoiană Mânzălești a fost nominalizată, pentru 2014, ca destinație de vis – Eden Europa. ,,Un exemplu de bune practici și un model pentru celelalte sate”, spune președintele Asociației Cele mai Frumoase Sate din România, Nicolae Marghiol.
Așezat la poalele Carpaților de curbură, pe Valea Slănicului, care alături de Valea Buzăului, poate fi o alternativă la Valea Prahovei, satul Mânzălești a conservat prin locuitorii săi atât portul popular, cât și o serie de meșteșuguri ca olăritul, rotitul, ori morăritul.
„Leagăn al civilizației“
Aici turiștii sunt așteptați de frumusețea de poveste a peisajelor, pe care Valea Slănicului le oferă din abundență, și pe care localnicii au știut să le valorifice și să transforme zona într-o destinație important pe harta ecoturismului, a agroturismului în România.
Comuna Mânzălești se află pe Valea Slănicului, la 50 de kilometri de orașul Buzău și la numai două ore de București. Unii istorici spun că este una dintre cele mai vechi așezări umane din țara noastră și au chiar curajul să creadă că este leagănul civilizației europene, deoarece, spun ei, aici este singurul loc de pe continent unde se găsește sare la suprafață, mineral de care organismul uman este dependent. De fapt, sarea este