Astfel, peste 35 de șoferi de TIR și camioane au parcat autovehiculele la intrarea pe Autostrada Trasilvania, în apropierea localității clujene Gilău, blocând o singură bandă de mers. A doua zonă vizată de șoferi a fost cea a Aeroportului Internațional ‘Avram Iancu’, însă polițiștii i-au redirecționat pe protestatari către ieșirea din oraș, spre centura de ocolire Dej-Apahida.
Potrivit reprezentantului Asociației Micilor Transportatori Cluj, Ioan Muncaciu, protestul a fost declanșat de introducerea accizei de 7 eurocenți pe litru la motorină precum și față de amenzile mari percepute șoferilor de camioane și TIR-uri de către Poliția Rutieră.
‘La un camion sub 7 tone, care înregistrează 150.000 de km parcurși anual, noua acciză va duce la o creștere cu 2.700 de euro pe an la factura de alimentare cu combustibil. O firmă care are zece camioane va trebui să plătească în plus 27.000 de euro anual. Asta înseamnă că se închid afacerile transportatorilor, din cauza costurilor prea mari. De asemenea, protestăm și față de amenzile prea mari aplicate de Poliția Rutieră’, a spus Muncaciu.
La rândul său, liderul filialei clujene a Sindicatului Naționala al conducătorilor auto, a declarat că, în afară de protestele legate de mărirea accizelor, șoferii ar avea foarte multe lucruri de reclamat față de condițiile în care muncesc.
‘Eu am trăit și experiența grevei în Franța, dar acolo nu este așa. Aici la noi oamenii se tem. Este nevoie de coalizare între patronate și sindicatele șoferilor pentru că numai împreună putem reuși’, a declarat Marius Bruchental, vicepreședintele filialei Cluj a Sindicatului Național al Conducătorilor Auto.
Acesta a explicat că șoferii care au vrut să formeze o coloană în zona aeroportului au fost trimiși înapoi de polițiști, care le-au spus că manifestarea lor nu are autorizație.
‘Deși aveau voie să intre în oraș, nu i-a