La ce bun democratia, sau, ma rog, acest tip de democratie, unic si inimitabil?
Bine ii zicea Ion Iliescu “democratie originala”. Cu alte cuvinte, sa para ca e, dar sa nu fie ce trebuie sa fie. Si, sa recunoastem, i-a iesit!
Priviti la ce se intampla in aceste zile cu bataliile de la Pungesti. Va vine sa credeti ca peste 1.000 de oameni au murit in decembrie ’89 degeaba?
Unul dintre visurile celor care s-au bagat de bunavoie in fata gloantelor dictaturii ceausiste a fost libertatea. Dreptul de a spune ce crezi si de a protesta atunci cand vezi ca puterea a luat-o razna.
Ce s-a ales de visul asta? Priviti la felul in care s-au comportat jandarmii la Pungesti, si nu numai.
In general, in ultimele luni, cand au fost proteste, fortele de ordine au sarit calul aratandu-si muschii in fata unei multimi pasnice, firave si cu precadere intelectuale.
La Pungesti insa a fost prea mult. Nu poti sa-i calci in picioare pe niste batrani amarati, indiferent ca e vorba de Chevron sau mai stiu eu cine.
Da, corect, investitiile trebuie protejate, dar e treaba lor sa-si protejeze aria de explorare.
Insa dincolo de disputa asta ideologico-existentialista, subiectul e felul disproportionat in care au actionat jandarmii in raport cu opozitia anemica a mosnegilor vasluieni.
Oreste spunea ca a vazut cu ochii lui cum batrani amarati au fost batuti chiar in fata troitei cu Iisus rastignit.
Unde e conducerea Bisericii Ortodoxe Romane, complice cu guvernarea la scutiri de taxe si impozite pentru afacerile cultului nostru majoritar?
Nicaieri. Si-a abandonat credinciosii daca nu-i rost de facut bani pe seama lor. Nu e nicio diferenta fata de modul in care privesc prostimea BOR si USL+PDL.
A, ba da, exista una. Pentru biserica, papagalii cotizanti se cheama “mireni”, pentru partide – “alegatori”. Dar indiferent de denumire, rezultatul