Persoanele care sforăie prezintă un risc dublu de a muri din cauza unui accident vascular cerebral, spre deosebire de cele care nu suferă de apnee în somn. Concluzia vine în urma unui studiu realizat pe un eşantion de 25.000 de persoane de cercetătorii de la Universitatea Shandong, din China, notează Daily Mail. Cotidianul britanic mai scrie că persoanele care sforăie în timpul somnului prezintă un risc de 80% mai mare de a suferi de boli de inimă.
Rezultatele sunt alarmante, având în vedere că potrivit statisticilor de specialitate peste trei milioane de britanici se confruntă cu apnee în somn, afecţiune cunoscută şi sub numele de sforăit.
Această afecţiune este întâlnită atât în rândul bărbaţilor, cât şi al femeilor. Statisticile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că un bărbat din patru şi o femeie din zece sforăie în timpul somnului.
În cazul apneei de somn, căile aeriene se blochează mai des, iar creierul este incapabil să controleze procesul de respiraţie. Cu cât intensitatea şi frecvenţa sforăitului este mai mare, cu atât există o probabilitate mai ridicată să existe probleme de sănătate.
Experţii au stabilit că persoanele care sforăie sunt cu 40% mai predispuse la hipertensiune, cu 34% mai predispuşi la infarct şi cu 67% mai predispuşi la a face un atac cerebral. Sforăitul se agravează odată cu trecerea anilor şi tocmai de aceea numărul celor mai în vârstă care sforăie este foarte mare.
Persoanele care sforăie acuză în permanenţă stare de oboseală. Medicii spun că acestea sunt cele mai predispuse să adoarmă la volan şi sunt cele care simt nevoia să doarmă după-amiaza. De obicei, tratamentul pentru apneea de somn constă în folosirea unui aparat care să aprovizioneze cu oxigen organsimul. Dacă acest aparat este folosit cum trebuie, este eficient în proporţie de 100%. Un pacient care începe un astfel de tratament se simte