Primul megaacord din ultimii 20 de ani privind comerţul industrial a fost încheiat sâmbătă, când 160 de ţări au fost de acord cu liberalizarea schimburilor comerciale
OMC a estimat că "pachetul de măsuri de la Bali" va permite realizarea de schimburi comerciale în valoare de 1.000 de miliarde de dolari
Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) a ajuns la un acord istoric la Bali, Indonezia, prin care sunt liberalizate schimburile comerciale, se ajută economia agricolă şi se întăreşte securitatea alimentară. Sfântul Scaun este mulţumit de rezultatul obţinut. La negocierea acordului, Sfântul Scaun a luat parte în mod activ prin observatorul permanent la sediul ONU de la Geneva, mons. Silvano Maria Tomasi. Ministrul Comerţului din Indonezia, Gita Wirjawan, este cel care a făcut anunţul oficial al acestui acord în faţa delegaţiilor a 160 de state membre.
Acord istoric: o victorie pentru binele comun
"Pentru prima dată în istorie, OMC şi-a păstrat, cu adevărat, promisiunile", a declarat la scurt timp directorul general al OMC, brazilianul Roberto Azevedo.
OMC a estimat că "pachetul de măsuri de la Bali" va permite realizarea de schimburi comerciale în valoare de 1.000 de miliarde de dolari, precum şi numeroase locuri de muncă în următorii ani.
Acordul realizat sâmbătă, primul de acest tip de la crearea OMC în 1995, este un "pas important" spre realizarea unui vast program de liberalizare a schimburilor comerciale lansat încă din 2001, la Doha, dar care au rămas de atunci pe o linie moartă.
"Acest acord a fost crucial. Un eşec ar fi însemnat sfârşitul OMC", a afirmat şi ministrul Comerţului din Franţa, Nicole Bricq.
De asemenea, Uniunea Europeană, prin vocea comisarului european de Comerţ Exterior, Karel De Gucht, a salutat această decizie luată la Bali: "OMC iese din întuneric şi revine la succesul acţiunii m