Doamnelor, domnişoarelor şi domnilor, vine circul în oraş, dar nu vine oricum şi nu este orice fel de circ.
Este vorba despre o expoziţie al cărui motto ar putea fi “Evadează din „circul” urban prin artă!”, iar totul a fost pus “la cale” de un cavaler al artei. Un om care are o zestre genetică încărcată de blestemul căutărilor: trage linii, retuşează, pune culori şi şterge.
O sinteză a societăţii
Expoziţia lui Matei Şerban - Circus Is Coming To Town, va fi deschisă săptămâna aceasta şi până la începutul lunii ianuarie 2014 la Biblioteca Naţională a României din Capitală. Expoziţia, organizată de Asociaţia Culturală “Societatea de Mâine” şi Galeria ArtXpert, cu ajutorul Ministerului Culturii şi al Bibliotecii Naţionale a României, reuneşte şase lucrări pe pânză de mari dimensiuni, două panouri de lemn şi reprezintă munca constantă a artistului în ultimul an. Tema aleasă, deşi pare a fi în rezonanţă cu evenimentele publice desfăşurate în ultimul an, este, de fapt, o sinteză a societăţii în general, neavând o particularitate în timp şi spaţiu.
Povestea acestui pictor aparte este însă mult mai…complexă. Pictura lui Matei Şerban e cultă, nu livrescă, culorile lui sunt ca prinţesele care nu s-au născut şi nu au devenit niciodată regine, fiindcă nu puteau fi atinse…
Cunoştinţele şi priceperea
În 1994, celebra Caroll Turner Gallery s-a trezit peste noapte că a murit artistul Traian Alexandru Filip. Traian Alexandru Filip era unul dintre principalii artişti din portofoliul galeriei şi se punea problema cine mai ştie meşteşugul cel puţin la fel de bine ca el, încât să poata imprima, în continuare, plăcile aflate în propietatea galeriei. Matei Şerban era singurul ucenic al artistului care avea cunoştinţele şi priceperea să facă acest lucru. Astfel, pragmatisnul american şi n