Una dintre marile promisiuni facute de guvernul condus de premierul Victor Ponta pentru anul 2014 este majorarea salariului minim. Desi la prima vedere masura pare ca ii ajuta pe angajatii cu venituri reduse, in realitate ea nu face altceva decat sa impovareze companiile.
Ion ii ofera un job lui Gheorghe: "Ai de facut asta, asta si asta si primesti in schimb 700 de lei pe luna". "Ok", zice Gheroghe, "batem palma".
Dar intervine Guvernul: "Nu aveti voie sa incheiati targul". "De ce?". "Pentru ca sunteti in tara pe care o guvernez eu, si eu am decis ca salariul minim este de 800 lei pe luna. Altfel, ar inseamna ca tu, Ion, il exploatezi pe Gheorghe". "Dar mie imi convine salariul, la banii astia accept sa ma las exploatat", protesteaza Gheorghe. "Nu conteaza ce vrei tu, lege e lege. Si cine o incalca, va fi pedepsit", conchide Guvernul.
Oportunitatea (sau inoportunitatea) aplicarii salariului minim obligatoriu face obiectul a numeroase si complicate controverse si teorii. Multe tari din Europa au acest barem prevazut in legislatie, dar exista si exceptii (Austria, Italia, tarile nordice).
El oricum depinde de forta economiei nationale, astfel ca tarile mai bogate au un salariu minim legiferat mai mare decat cele sarace. Iata cateva exemple de la cei doi poli: Bulgaria 0,9 euro/ora, Letonia 1,7 euro/ora, Lituania 1,7 euro/ora, respectiv Belgia 9,1 euro/ora, Franta 9,4 euro/ora si Luxemburg 11,1 euro/ora, dupa cum rezulta din datele Eurostat si ONU, sintetizate de Baricada.ro.
Romania sta, ca de obicei, un pic mai bine decat Bulgaria, cu un salariu minim de circa 1 euro pe ora si care va ajunge in 2014 la 1,2 euro/ora.
De fapt, antreprenorul Ion si lucratorul Gheorghe din povestea de mai sus au o problema comuna. Nu atat salariul le impiedica negocierile, cat fiscalitatea aferenta acestuia. Pe lang