O expunere prelungită la particule fine în suspensie (PM) are un efect nefast asupra sănătăţii chiar şi atunci când concentraţiile rămân în limita normei stabilite de Uniunea Europeană (UE), afirma un studiu de specialitate dat publicitii luni dimineata.
"Rezultatele noastre indica faptul ca efecte nefaste importante asupra sănătăţii se produc chiar şi in conditiile unei concentraţii de particule PM2,5 situate mult sub limita fixată de UE pentru calitatea aerului, adică o concentraţie medie anuală de 25 de micrograme pe metru cub de aer", explică autorul principal al raportului, olandezul Rob Beelen.
PM2,5 sunt cele mai fine microparticule, au un diametru care nu atinge 2,5 microni (cat o bacterie, adica) si reprezinta cel mai mare pericol pentru sănătate, deoarece dimensiunea pe care o au le permite să pătrundă mai uşor şi mai profund în plămâni.
Acest studiu finanţat de UE şi publicat de revista medicală britanică The Lancet se bazează pe datele a 22 de anchete de tip prospectiv, efectuate în 13 ţări europene, in cadrul carora au fost tinute sub observatie 367.251 de persoane pe o perioadă medie de aproape 14 ani. Raportul arata că o variaţie relativ mică a poluării cu PM2,5 antrenează un risc semnificativ pentru sănătatea celor care sunt expuşi.
"Studiul evaluează că, pentru fiecare creştere de cinci micrograme pe metru cub a concentraţiei de PM2,5 pe an, riscul de deces dintr-o cauză naturală sporeşte cu 7%", subliniaza The Lancet într-un comunicat. Această diferenţă de poluare cu cinci micrograme pe metru cub se observă între o axă urbană foarte frecventată de maşini şi un loc situat la distanţă de trafic, precizează Beelen, de la Universitatea din Utrecht, în Olanda.
Rezultatele acestui studiu, care s-a concentrat pe diferite clase de particule în suspensie, arată că "expunerea pe termen lung" la cele mai fine particule rep