Scris de A.S. - Chiar dacă ne aflăm în luna decembrie, iar din 2014 la Timişoara ar trebui să se introducă din nou taxa de tranzit pentru autovehiculele de peste 7,5 tone, conform unei hotărâri de consiliu local adoptate în primăvară, nu a fost aprobată încă nicio metodologie de punere în aplicare. Deocamdată nu se ştie cum vor fi încasaţi de la transportatori cei 200 de lei care ar trebui să se plătească la fiecare tranzitare a municipiului şi ce sancţiuni se vor aplica.
Noua taxă de tranzit a fost aprobată în Consiliul Local Timişoara în primăvară, atunci când au fost stabilite impozitele şi taxele locale pentru anul 2014, într-o formă diferită faţă de cea pe care a încercat să o impună fosta administraţie şi care a fost îndelung contestată. Este vorba despre o taxă în valoare de 200 de lei impusă pentru autovehiculele de transport marfă de peste 7,5 tone care deşi au rute ocolitoare tranzitează oraşul. Concret, taxa de tranzit ar urma să fie plătită, din ianuarie 2014, de cei cu vehicule de transport marfă peste 7,5 tone care traversează municipiul Timişoara când ar putea să nu tranziteze oraşul pentru a ajunge la destinaţie, folosind tronsonul de şosea de centură existent la ora actuală, potrivit celor stabilite de autorităţile locale. Nu o vor achita cei care nu au la dispoziţie rute ocolitoare şi trebuie să treacă prin oraş ca să ajungă la destinaţie.
Deşi ne aflăm deja în luna decembrie şi ne mai desparte puţin de intrarea în noul an, încă nu se ştie cum va fi efectiv plătită această taxă de către transportatori, ce sancţiuni se vor aplica în caz de neachitare şi mai ales cum se vor face verificările pe teren şi cine exact le va face. Nu a fost încă stabilit nimic în acest sens.
Primarul Nicolae Robu anunţa, încă din luna septembrie, că se lucrează la metodologia de punere în aplicare, la un regulament, dar un astfel de regulament nu a fost înc