Csaba Asztalos, 39 de ani, şeful Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), susţine că regionalizarea nu poate fi făcută prin eliminarea Ţinutului Secuiesc, aşa cum prevede proiectul actual, care propune 8 regiuni de dezvoltare: “Convenţia-cadru privind minorităţile interzice în mod expres redesenarea graniţelor administrative, astfel încât să se schimbe ponderea minorităţilor naţionale în unităţile administrative respective”.
Asztalos consideră că proiectul regionalizării discriminează minoritatea maghiară, fiindcă “în noua regiune care se creează ponderea maghiarilor va fi sub 30 la sută, în condiţiile în care vor dispărea două judeţe în care ponderea maghiarilor este de 80 la sută”.
Dintre minorităţi, romii sunt cei mai discriminaţi, deşi, potrivit cercetărilor, cei mai marginalizaţi sunt cei infectaţi cu HIV sau SIDA, persoanele cu dizabilităţi şi homosexualii. Cele mai multe plângeri vin la CNCD pentru discriminarea la locul de muncă sau la angajare în funcţie de vârstă sau în cazul femeilor însărcinate.
În ceea ce priveşte egalitatea de şanse pentru ocuparea unei funcţii publice între o femeie şi un bărbat, Csaba Asztalos spune că aceasta depinde de importanţa funcţiei; astfel, “dacă pentru alegerea unui consilier local încrederea între o femeie şi un bărbat e aproape egală, pentru alegerea unei femei în funcţia de preşedinte diferenţa de încredere între un bărbat şi o femeie este de peste 20 la sută”.
În cazul reclamaţiilor făcute de preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc că Traian Băsescu şi Victor Ponta îi discriminează pe secui, fiindcă se împotrivesc regionalizării pe criterii etnice, le-aţi dat dreptate preşedintelui şi premierului. Foştii dvs. colegi din UDMR s-au simţit trădaţi în acest caz sau în altele similare?
C.A.: Nu. În această speţă noi am analizat limita libertăţii de exprimare: a purta discuţ