Presupun ca nimeni nu se mai indoieste. Este cat se poate de vizibil ca, prin diferite procedee, Traian Basescu isi cumpara timp. Nu ma refer, desigur, la perioada de mandat prezidential care i-a mai ramas. Ci la un alt fel de timp. La ragazul necesar atacarii in forta a Guvernului Ponta, stimularii unei opozitii populare in raport cu masurile Executivului si oxigenarii opozitiei. Si ma mai refer la timpul in care el s-ar putea reinventa in ceea ce doreste. Adica in seful opozitiei din Romania. Asadar, cum procedeaza Basescu pentru a-si cumpara pretiosul timp?
Compromiterea celui mai important proiect politic al USL in general si al PNL in special, cel al revizuirii Constitutiei, a fost obiectivul numarul unu avut in vedere si realizat de Traian Basescu. In acest scop, el si-a asumat o serie intreaga de riscuri. Riscul cel mai vizibil fiind faptul ca, in mod cat se poate de explicit, a recurs la o serie intreaga de tertipuri pe care i le permite Constitutia, uneori chiar fortand litera si spiritul acesteia, pentru a amana momentul intrarii in vigoare a noii Legi a referendumului. Fara de care legea fundamentala revizuita nu ar putea intruni prezenta si numarul necesar de voturi in vederea adoptarii. Din acest punct de vedere, Basescu a acceptat, pentru a castiga timpul necesar, sa puna in evidenta, din nou, intr-un mod cat se poate de penibil, controlul pe care il exercita asupra majoritatii membrilor Curtii Constitutionale. Si a reusit. Asumandu-si o serie de pierderi directe si colaterale, obiectivul sau a fost atins. Constitutia nu va putea fi revizuita in interiorul actualului mandat prezidential.
Ceea ce inseamna, nici mai mult, nici mai putin, decat faptul ca viitorul presedinte al Romaniei, indiferent cine va fi el, va functiona in raport cu rigorile actualei Constitutii. Mandatul sau de cinci ani ii va permite sa procedeze la fel ca si