Reacţia autorităţilor în cazul Pungeşti arată o posibilă problemă majoră a autorităţilor: fie au o capacitate slabă de comunicare şi gestionare a cazurilor delicate, fie le-a crescut gradul de dispreţuire a cetăţeanului. Indiferent care ar fi situaţia, Statul are o problemă reală cu comunicarea către cetăţeni, deşi este plătit pentru asta.
Violenţa protestelor din spaţiul social poate avea multe cauze: nemulţumirea, frustrarea, instigarea, manipularea şi chiar lipsa de comunicare a autorităţilor. Este exact ce întâlnim şi în cazul Pungeşti. Pe un fond de lipsă de informare corectă, asociată cu posibile manipulări apocaliptice sau propagandiste, unii cetăţeni au devenit violenţi, motiv pentru care ştim cu toţii ce s-a întâmplat: intervenţia jandarmilor şi declararea zonei ca zonă specială de siguranţă publică. Dar Jandarmeria nu a făcut decât să respecte ordinele Statului.
Să ne înţelegem bine. Nu sunt fan Chevron. Interviul realizat cu ceva timp în urmă nu m-a mulţumit pe deplin. Răspunsurile puteau fi mai bune. Cu mulţi dintre cei cu care am stat de vorbă am convenit asupra unui lucru: Chevron nu comunică foarte bine în privinţa gazelor de şist. Însă nici nu cred că ei sunt cei mai avizaţi să o facă, din moment ce Chevron este doar o corporaţie privată, cu care Statul a încheiat un contract. Cazul Pungeşti ne demonstrează clar că Statul ori nu ştie, ori şi-a uitat o datorie minimă faţă de proprii cetăţeni: informarea clară asupra gazelor de şist.
După mine, filmul arată cam aşa: Statul şi-a dat seama că la nivel global argilele gazeifere pot fi o resursă importată, a căutat să afle câtă resursă de acest tip avem, în vederea obţineii unor beneficii economice, a încheiat o înţelegere de prospectare cu Chevron, iar corporaţia americană, cum era şi normal, a trecut la treabă acolo unde Statul i-a arătat. În tot acest film, Statul a uitat să mai vorbeas