Raed Arafat, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, a prezentat, luni, concluziile comisiei de ancheta care a mers in control la Spitalul de Urgente din Ploiesti, dupa ce un medic a reclamat conditiile precare in care personalul trebuie sa acorde ingrijire bolnavilor si comiterea de malpraxis pe banda rulanta.
In urma anchetei, oficialii au constatat numeroase nereguli, cele mai multe tinand de modul in care este manageriat spitalul. Astfel, managementul nu a reusit sa obtina toate finantarile necesare, desi acestea erau disponibile.
Numarul paturilor este de asemenea mult peste limita admisa. Operatiile sunt mai putine decat in alte spitale, iar salile de operatii sunt in cladiri diferite, echipele de medici fiind nevoite sa piarda timpul facand drumuri. Starea cladirilor este precara din punct de vedere al iginei.
Comisia de ancheta de la Ministerul Sanatatii recomanda inchiderea unui corp de cladire. S-au facut si achizitii care au fost sanctionate de Curtea de Conturi, dar si afaceri paguboase cu terenul spitalului. Mai mult, managementul spitalului pur si simplu nu a facut achizitiile necesare pentru buna functionare a unitatii desi, in mod constant, medicii faceau solicitari scrise. Nici macar materialele pentru mentinerea igienei in spital nu sunt suficiente.
“Primul aspect este finantarea. Pe anul 2012, prevederea bugetara a Spitalului de Urgenta Ploiesti a fost de 118.833.833 lei, in anul 2013 este de 132.989.070 lei. Daca luam situatia prezentata de unitatea sanitara, prevederile bugetare au crescut cu 12% in ultimul an. Aceste fonduri nu au fost intotdeauna solicitate si utilizate. Sursele de finantare sunt: Casa (de Santate – n.red.), ministerul – prin bugetul de stat – si consiliul judetean.
Ministerul a finantat unitatea de primiri urgente si a vrut, recent, sa cofinanteze partea de terapie intensiva. Daca, acolo, la pr