Deputatul PSD Ovidiu Iane atrage atenţia ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, că municipiul Suceava, care are o nouă centrală termică, în urma unei investiţii private de aproximativ 90 de milioane de euro, este un promotor al producerii căldurii pe bază de biomasă şi îl întreabă când va fi extins modelul la nivelul întregii ţări.
Deputatul sucevean arată că investiţia de la Suceava va avea până la sfârşitul anului opt surse de energie termică din care cinci pe biomasă şi trei pe gaz natural.
El susţine că, din 20 noiembrie, sucevenii racordaţi la sistemul centralizat se încălzesc cu agent termic produs prin arderea de biomasă: rumeguş, lătunoaie, tocătură şi alte deşeuri de masă lemnoasă.
„Domnule ministru, consider această iniţiativă locală mai mult decât salutară în contextul în care judeţul Suceava este unul cu potenţial uriaş în producerea acestui tip de energie termică. Pe de altă parte, oricât de binevenită ar fi şi este susţinerea privată, sunt de părere că acest model ar trebui preluat, integrat şi susţinut la nivelul întregii ţări prin parteneriate public-private, atât mai ales în folosul cetăţenilor, cât şi al economiei şi, în definitiv, al independenţei noastre energetice, un deziderat pe care îl sprijin şi îl doresc atins cât mai curând, schimbând odată pentru totdeauna direcţia statului român ce trebuie să devină nu numai unul independent energetic, dar şi cu o economie cu adevărat competitivă, ale cărei efecte sunt lesne de anticipat”, arată Ovidiu Iane.
El îl întreabă pe Constantin Niţă dacă şi cum intenţionează să sprijine producerea energiei pe bază de biomasă, care sunt zonele, în afară de Suceava, care beneficiază de astfel de investiţii, care sunt investiţiile de acest gen în curs de execuţie, cum intenţionează să promoveze parteneriate public-private pentru toată ţara şi care ar fi beneficiul anual pri