Scris de Cristian Horgoș - Facultatea de Litere a Universităţii a marcat 50 de ani de existenţă printr-un simpozion, teatru şi lansări de carte.
Facultatea de Litere a Universităţii din Oradea a punctat vineri o jumătate de secol de învăţământ filologic şi umanist.
Manifestările ocazionate de 50 de ani de existenţă au debutat încă de marţea trecută cu un spectacol de teatru organizat special pentru studenţi, şi au continuat cu lansări de carte.
Vineri însă, Simpozionul aniversar «Litere 50» a reunit în Amfiteatrul Facultăţii invitaţi de suflet precum Victor Grecu, fost decan şi prorector al Institutului Pedagogic de trei ani din Oradea, prorectorul Sorin Şipoş, decanul Facultăţii de Litere, Teodor Mateoc, prodecanul Florin Ciobanu, fostul prorector Paul Magheru, directorul Bibliotecii Judeţene – Ligia Mirişan, decanul Facultăţii de Teologie – pr. Dumitru Megheşan precum şi colegi şi colaboratori de la Universitatea de Vest din Timisoara, „Babes-Bolyai” din Cluj-Napoca, Universitatea Creştină Partium şi Universitatea Emanuel din Oradea.
„La jumătatea veacului, Facultatea de Litere priveşte înapoi cu mândrie şi spre viitor cu speranţă. Facem în continuare eforturi de a atrage cât mai mulţi studenţi. Acum avem studenţi chiar şi din insulele Mauritius, iar numărul lor va creşte din ianuarie, când va demara Centrul de Limbi Moderne al Universităţii. Componenta de cercetare este din ce în ce mai importantă, ea fiind vizibilă prin cărţile, monografiile, suporturile de curs şi întâlnirile periodice pe care le avem cu studenţii”, a cuvântat decanul Mateoc, care nu s-a fiit să observe că Facultatea de Litere îşi menţine atractivitatea în ciuda dificultăţilor financiare sau de natură legislativă.Devenim funcţionari?
Vădit sensibilizat, prorectorul Sorin Şipoş a pus degetul pe rană.
„Ce se întâmplă azi este un semn de normalitate într-o lume din ce