TIMIȘOARA. Miercuri, 11 decembrie, de la ora 18:00 are loc la Timişoara dezbaterea publică despre rolul statului în finanţarea specializărilor care nu au căutare pe piaţa muncii. La dezbatere participă Simona Fiţ de la Academia de Advocacy şi Cristian Panţir de la Adecco, alături de studenţi, profesori, jurnalişti şi oameni de business. Evenimentul se desfăşoară în cadrul Closer to Oxford – desemnat cel mai bun program educaţional şi face parte dintr-o serie de dezbateri pe acelaşi subiect în Bucureşti, Cluj, Iaşi. La Timişoara, dezbaterea este găzduită de Fundaţia Judeţeană pentru Tineret Timiş.
Tema a fost selectată printr-un poll online tocmai pentru a ridica la fileul dezbaterii un subiect cerut de public, pornind de la faptul că anumite profesii sunt din ce în ce mai solicitate, pe când altele sunt în declin. Totodată, angajatorii sunt mai interesaţi de competenţele candidaţilor decât de atestările oferite de diplome. Ar trebui lăsate aceste facultăţi să se descurce din alte surse de venit (taxe, donaţii), lăsând piaţa să decidă ce este necesar şi ce nu? Sau e potrivit ca statul să subvenţioneze tocmai acele zone unde piaţa nu oferă salvare?
Ca preambul la evenimentul public, subiectul a fost dezbătut de studenţi în prima etapă a proiectului, iar conţinutul celor peste 100 de discursuri pro şi contra încărcate de studenţi pe website-ul proiectului pot constitui o resursă pentru invitaţi şi public. La aceeaşi întrebare, au răspuns în intervenţii video realizate pentru Closer to Oxford, Loredana Simedre, fondatoare Career KIT şi Liviu Ornea, profesor la Facultatea de Matematică de la Universitatea din Bucureşti.
Evenimentul de la Timişoara este deschis de un scurt debate – instrument de confruntare de idei în care două echipe formate din studenţi şi personalităţi publice înaintează argumente pro/contra construite în urma unei documentări temein