Scăderea anuală a preţurilor de consum din Grecia s-a accelerat de la 1,9% în octombrie la 2,9% în noiembrie, cea mai puternică rată de deflaţie înregistrată în statul elen de la introducerea de către statistică a raportărilor lunare, în anii '60.
Analiştii consultaţi anticipau că biroul de statistică de la Atena va anunţa o rată a deflaţiei de 1,7%, notează Reuters.
Recesiunea dură, reducerile de salarii şi capacitatea neutilizată substanţială la nivelul economiei au determinat declinul preţurilor.
Unii retaileri eleni au scăzut preţurile drastic, ca urmare a declinului cererii de consum. Astfel, preţurile la îmbrăcăminte şi textile au scăzut cu peste 11%, potrivit datelor agenţiei naţionale de statistică, scrie cotidianul The Guardian.
Grecia a fost nevoită să reducă, conform programului de austeritate convenit cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Centrală Europeană, salariile şi pensiile pentru a creşte competitivitatea, astfel că deflaţia nu este o surpriză, notează publicaţia britanică. Ar putea fi considerată chiar un semnal că planul creditorilor internaţionali ai Greciei are efectul vizat.
În zona euro, inflaţia anuală s-a accelerat de la 0,7% în octombrie la 0,9% în noiembrie, informează Mediafax.
Grecia se află în al şaselea an de recesiune, ca urmare a crizei globale şi măsurilor dure de austeritate impuse de creditorii internţionali - statele zonei euro şi FMI - în schimbul a două pachete de împrumuturi. Statul elen a fost nevoit să apeleze la ajutor extern de 240 de miliarde de euro pentru a evita intrarea în colaps, după ce a pierdut accesul pe piaţa financiară internaţională din cauza îndatorării foarte ridicate.
Comisia Europeană, FMI şi Guvernul de la Atena se aşteaptă ca economia să revină pe creştere anul următor, însă Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică şi agenţia de rating Moody's au avertiza