Diferenţa medie înregistrată în UE între câştigul salarial orar al femeilor şi cel al bărbaţilor este de 16,2%, la fel ca anul trecut, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, transmis astăzi redacţiei.
Nivelul disparităţii salariale de gen variază de la 27,3% (Estonia) la 2,3% (Slovenia). Cifrele globale confirmă o uşoară tendinţă descrescătoare în ultimii ani, respectiv o scădere de 1,1% între 2008 şi 2011. Raportul arată că problemele cele mai mari în combaterea disparităţii salariale în UE sunt aplicarea normelor privind remunerarea egală şi lipsa acţiunilor în justiţie intentate de femei în instanţele naţionale.
Raportul arată că principalele cauze ale disparităţii sunt lipsa de transparenţă a sistemelor de salarizare, inexistenţa unor repere clare privind remunerarea egală şi penuria de informaţii clare pentru angajatele afectate de inegalitate.
Viviane Reding, comisarul UE pentru Justiţie, a subliniat că are loc mai degrabă un declin al câştigurilor salariale ale bărbaţilor decât o creştere a salariilor femeilor.
Comisia Europeană, în calitate de gardian al tratatelor, s-a asigurat că statele membre au transpus corect normele UE privind tratamentul egal, lansând deja proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva a 23 de state membre, ce vizează modul în care acestea au transpus o serie de acte legislative ale Uniunii Europene privind egalitatea de gen. Toate aceste cazuri au fost închise, cu excepţia unuia.
În realitate, numai două state membre (Franţa şi Olanda) au transpus în mod clar şi suficient Directiva din 2006 privind egalitatea de şanse, astfel încât să nu mai fie necesară nicio informaţie suplimentară din partea lor. Comisia monitorizează celelalte 26 de state membre şi va depune eforturi pentru a asigura aplicarea şi respectarea deplină a drepturilor stabilite de legislaţia UE, lansând, dacă va fi