Aspecte legislative privind condiţiile de achiziţionare, comercializare, deţinere, depozitare, transport şi folosire a articolelor pirotehnice.
Pentru a putea deţine, comercializa, transporta şi folosi articole pirotehnice, persoanele juridice au obligaţia de a obţine autorizaţia din partea Inspectoratului Teritorial de Muncă şi de la Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti sau Inspectoratul Judeţean de Poliţie pe raza cărora îşi desfăşoară activitatea, după caz. Depozitele autorizate de articole pirotehnice pot funcţiona numai după obţinerea prealabilă a acestor autorizaţii.
La deţinerea, păstrarea şi depozitarea articolelor pirotehnice sunt obligatoriu de respectat următoarele prevederi legale cuprinse în H.G. nr 536 din 2002:
• Articolele pirotehnice se păstrează în ambalajul original, în încăperi construite potrivit prevederilor legale în domeniu;
• Articolele pirotehnice din categoriile 1 şi P1, până la o greutate brută de 100 kg se păstrează în clădiri cu spaţii comerciale sau în încăperile de comercializare. Articole din aceeaşi categorie care depăşesc cantitatea de 100 de kg, dar nu mai mult de 500 de kg, se păstrează în încăperi alăturate spaţiului de comercializare care nu serveşte locuirii continue de către persoane. În cazul în care cantitatea din categoria acestor articole pirotehnice depăşeşte 1000 de kg, aceasta va fi păstrată în clădiri nelocuite situate în zone populate sau într-o încăpere de depozitare a unei clădiri utilizate în exclusivitate în scopuri industriale;.
• Cantităţile mai mari decât cele menţionate anterior, precum şi articole pirotehnice din categoriile 2, 3, 4, P2, T1 şi T2, se păstrează numai în depozite de articole pirotehnice autorizate.
• În încăperile în care se păstrează articole pirotehnice se vor asigura condiţiile prevăzute de instrucţiunile producătorului.
În cazul spaţi