Legea minelor a fost adoptată, azi, de către Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie ale Camerei, în forma agreată în USL, toate amendamentele opoziţiei fiind respinse, actul normativ urmând să intre marţi dimineaţă pe ordinea de zi a Camerei, care e for decizional. Sursa: Agerpres
Conform mediafax.ro, forma agreată în USL, care a fost adoptată de Comisiile reunite, nu a fost publicată pe site-urile Camerei sau Senatului, presa neavând acces la aceasta nici în cadrul lucrărilor, în condiţiile în care parlamentarii au primit actul normativ xeroxat.
Actul normativ a fost avizat cu majoritate de voturi, înregistrându-se două opţiuni "împotrivă". Chestionat asupra lipsei de transparenţă privind forma adoptată, preşedintele Comisiei de Industrii, social-democratul Iulian Iancu, a precizat că jurnaliştii vor avea acces la amendamente imediat după terminarea lucrărilor.
Liderul grupului PNL din Cameră, George Scutaru, a precizat că forma adoptată de Comisii a Legii minelor nu a fost făcută publică pe site-urile Camerei şi al Senatului şi nici înmânate jurnaliştilor în timpul lucrărilor din Comisii pentru că "s-a mai lucrat" la propuneri chiar înainte de şedinţă.
Secretomania din jurul legii minelor se explică prin faptul că aceasta este, de fapt, fosta lege Roșia Montană, transformată între timp într-o lege-cadru privind toate exploatările miniere. În varianta finală, aceasta nu mai face referire nominală la acest proiect.
Se va aplica și proiectelor în derulare
Iulian Iancu a explicat că această lege se va aplica și proiectelor în derulare. "Toate proiectele de acest gen care au generat foarte mare suspiciune vor avea un foarte mare suport de protecţie din partea populaţiei, în mod special acest tip de proiecte. Populaţia României a fost foarte îngrijorată de faptul că o tehnologie anume ar putea să fie promovată în ciuda opoziţiei ş