Franţa este bolnavul Europei, iar opoziţia faţă de reformă este responsabilă pentru o mare parte din problemele ţării, a doua economie ca mărime din zona euro, reiese dintr-o analiză a institutului de cercetare Consiliul de la Lisabona.
Consiliul de la Lisabona este optimist referitor la forţa zonei euro de a-şi reveni din criza economică şi financiară mondială, însă nu şi legat de Franţa, reiese din cea mai recentă analiză a organizaţiei privind perspectivele economice ale Europei, scrie EurActiv.
Spre deosebire de multe alte institute de cercetare economică, îngrijorate mai ales de datoriile Italiei care vor ajunge la 134% din PIB anul viitor, Consiliul de la Lisabona pentru Competitivitate Economică şi Reînnoire Socială este convins că Italia are tot ce trebuie pentru a-şi depăşi problemele. În schimb, perspectivele economiei franceze sunt mai puţin optimiste.
„Nu se progresează mai deloc în Franţa. Rata şomajului este exagerat de mare, iar creşterile de taxe avute în vedere de guvern nu sunt soluţia care să scoată Franţa din lâncezeală“, a explicat Holger Schmieding, economistul-şef al băncii germane Berenberg.
Lipsa reformelor se datorează, în parte, situaţiei politice care este dominată de creşterea popularităţii, şi deci a puteri, formaţiunii de extremă dreapta Frontul Naţional. Ca şi Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, economistul german crede că piaţa muncii şi sistemul de pensii trebuie reformate mai în profunzime pentru ca Franţa să fie mai competitivă.
În primăvară, CE a îndemnat Parisul să grăbească reformele economice la schimb pentru doi ani în plus în care Franţa să-şi aducă deficitul bugetar sub limita tolerată de UE. Executivul european i-a cerut guvernului francez să diminueze costurile cu forţa de muncă, să reformeze sistemul de pensii şi să-şi deschidă pieţele pentru producătorii stră