O seară de o importanţă istorică, petrecută în satul Râu de Mori din judeţul Hunedoara, în 9 decembrie 1913 a fost readusă la viaţă, la Cluj-Napoca, în 9 decembrie 2013.
Exact în urmă cu 100 de ani, pe 9 decembrie 1913, în satul Râu de Mori, judeţul Hunedoara, se petrecea o scenă foarte importantă pentru păstrarea folclorului autentic românesc: celebrul compozitor Bela Bartok asculta fascinat cântecele unei fete analfabete, de 19 ani, Paraschiva Mitucă, şi le punea de îndată pe note. Fata i-a cântat în acea seară 17 cântece populare, autentice, curate, compuse de ea. Specialiştii vremii, dar şi cei din perioada contemporană au rămas uimiţi de "simplitatea sofisticată" a cântărilor fetei, dar şi de vocalizele complicate ale prietenelor ei care cântau uneori în cor cântecele Paraschivei.
Bela Bartok a poposit în Ţara Haţegului din decembrie 1913 până în ianuarie 1914, timp în care a cules 454 de melodii vocale şi instrumentale, dintre acestea doar 8 nefiind înregistrate. Scena se repetă cu alţi actori şi alt public
Exact 100 de ani mai târziu, în 9 decembrie 2013, cântările uimitoare ale Paraschivei Mitucă s-au făcut auzite din nou, într-un loc mai îndepărtat cu câteva sute de kilometri de satul Râu de Mori şi cu un alt fel de public. Meritul îi aparţine profesorului Ioan Haplea de la Academia de Muzică Gheorghe Dima Cluj-Napoca şi celor 50 de studenţi ai săi care au reînviat cântările fetei din Ţara Haţegului în cadrul unui spectacol de 40 de minute, la Muzeul Etnografic Cluj-Napoca. 13 din cele 17 cântece ale Paraschivei au fost reunite sub numele "Arheologii Sonore. Paraschiva Mitucă şi cântările ei" şi prezentate unui public restrâns.
Profesorul Ioan Haplea a precizat că toate cântările fetei din Râu de Mori vor fi imprimate în scurt timp pe un DVD. "Comemorăm de fapt momentul acesta cu totul deosebit. Programul din seara aceasta a fost scris ac