Bursa se poate dezvolta prin atragerea de investitori de retail dacă în ofertele de privatizare făcute de stat acestora le sunt garantate integral subscrierile până la un anumit prag, susţin reprezentanţii micilor investitori. În opoziţie sunt unii brokeri care susţin că astfel de cerinţe ar însemna un fel de protecţie socială, iar bursa este un mediu extrem de concurenţial, unde cel mai puternic câştigă.
Cea de a treia ediţie a dezbaterii lunare BVB Focus Investitori, organizată ieri, a stârnit o polemică între participanţi cu privire la măsurile cele mai adecvate care ar trebui luate pentru a stimula investitorii mici, persoane fizice, să investească la bursă. Investitorii de retail joacă un rol important în lichiditatea pieţei, segment la care bursa de la Bucureşti este codaşă în regiune.
„Faptul că acţiunile Romgaz au o lichiditate mai mare pe bursa de la Bucureşti decât pe bursa de la Londra este un indicator că la Bucureşti sunt mai activi investitorii de retail, în timp ce la Londra instituţionalii nu sunt prea interesaţi să tranzacţioneze GDR-uri“, a spus Daniel Iancu, reprezentant al Asociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital (AIPC) şi administratorul forumului bursier AGF.ro.
Ce condiţii cer micii investitori ca să participe în ofertele statului
Asociaţia a propus un set de măsuri, trimise oficiului de privatizări şi Ministerului Transporturilor, prin care investitorii mici să fie încurajaţi să participe la ofertele de vânzare de acţiuni derulate de stat. Investitorii cer ca la viitoarele oferte ale statului să existe o delimitare a tranşei alocate investitorilor mici de cea a investitorilor de retail mari. Tranşa alocată micilor investitorilor trebuie să aibă un prag minim de 2.000 de lei şi un prag maxim de subscriere de 100.000 de euro. Statul să garanteze că subscrierile de până la 5.000 de euro