Autorităţile elveţiene au cerut băncilor să lase deoparte eventualele semne de întrebare şi să adere la programul de cooperare voluntară cu Guvernul SUA în ceea ce priveşte identificarea americanilor presupus evazionişti cu conturi în Elveţia, scrie Bloomberg.
Autoritatea de reglementare financiară din Elveţia a cerut băncilor să decidă până luni, 9 decembrie, dacă vor participa la prima etapă a programului convenit de Guvernul de la Berna şi Departamentul Justiţiei de la Washington.
Băncile care aderă la program vor beneficia de înţelegeri prin care SUA se angajează să nu înceapă acţiuni în justiţie împotriva instituţiilor de credit dacă acestea transmit informaţii privind conturile clienţilor americani suspectaţi că evită plata taxelor prin transferul averilor în Elveţia.
Proiectul SUA - Elveţia antievaziune fiscală
Programul este disponibil unui număr de 300 de instituţii de servicii financiare care nu au fost până acum implicate în anchete ale Guvernului SUA. Băncile elveţiene au fost deja nevoite să cheltuiască milioane de franci, costuri juridice şi administrative, pentru a analiza situaţia clienţilor americani.
Guvernul elveţian consideră că programul voluntar reprezintă cea mai bună variantă pentru a evita anchete penale împotriva băncilor. Departamentul Justiţiei din SUA a precizat însă, în luna noiembrie, că ar putea aplica sancţiuni chiar şi băncilor care aderă la program, astfel că unele instituţii de credit au amânat o decizie finală.
"Toată lumea stă pe gânduri. Toţi ştiu că dacă se ascund vor ajunge să închidă, dar programul nu a fost bine gândit. Este un dictat cam subţire", comentează pentru Bloomberg un analist financiar elveţian.
Băncile elveţiene, afectate de programul american
Băncile elveţiene au fost afectate semnificativ de campania Guvernului american împotriva evaziunii fi