Adepţii acestei metode pornesc de la ideea că durerea în cursul naşterii este produsă – ori, cel puţin, intensificată - de teamă şi tensiune. O metodă recent promovată în Occident, numită HypnoBirthing, urmăreşte să atenueze durerile naşterii cu ajutorul unui program bazat pe relaxare şi concentrare. Cât de eficientă este această tehnică?
„Definiţia hipnozei este relaxare plus concentrare”, spune Cynthia Overgard, fondatoare a HypnoBirthing of Connecticut, un centru de „educaţie prenatală” din SUA.
Când o femeie naşte, în corpul ei se produce o secreţie crescută de oxitocină, un hormon care nu numai că stimulează contracţiile uterului, dar are şi un efect liniştitor, crede Overgard.
Ea consideră că, dacă apar complicaţii în cursul naşterii, asta se întâmplă deoarece femeile nu sunt complet relaxate şi încrezătoare. În asemenea situaţii, spune Overgard, coprul încetează să mai producă suficientă oxitocină; creşte, în schimb, nivelul de adrenalină, fluxul sanguin este redirecţionat de la colul uterin spre membre, iar rezultatul este un răspuns al organismului de tipul „luptă sau fugi”, care măreşte anxietatea şi teama femeii şi poate chiar să încetinească dilatarea colului uterin şi să întârzie naşterea.
Soluţia, după părerea ei, este gândirea pozitivă, care produce o secreţie crescută de hormoni benefici şi facilitează naşterea.
Metoda HypnoBirthing foloseşte tehnici precum respiraţia profundă, vizualizarea şi relaxareapentru a le ajuta pe femeile care nasc să îşi păstreze corpul şi mintea într-o stare de calm. Lumina slabă, liniştea în încăpere şi o muzică relaxantă pot fi de ajutor.
O componentă majoră a programului este „relaxarea ghidată”, prin fraze încurajatoare şi afirmaţii pozitive legate de naştere, menite să inducă trupului şi minţii o stare de relaxare, calm şi încredere.
Alegerea cuvintelor este importantă; Over