Autorităţile de la Tbilisi sunt gata să facă faţă unor noi provocări ale Moscovei pe fondul parafării Acordului de Asociere cu UE, la Vilnius, a declarat luni ministrul georgian de Externe, Maia Pandjikidze. Rusia pune presiune asupra Georgiei, însă fosta republică sovietică nu este atât de dependentă economic de Moscova aşa cum sunt alte ţări, a adăugat oficialul georgian. Mai mult, şeful diplomaţiei de la Tbilisi îşi pune speranţele în ajutorul european.
Pandjikidze a precizat că ţara sa se află sub presiune încă de la obţinerea independenţei, 20% din teritoriul georgian se află sub ocupaţie rusă şi două regiuni sunt recunoscute ca state independente de către Moscova. „Nu poţi crea mai multă presiune asupra unei alte ţări”, a subliniat şeful diplomaţiei georgiene. Totuşi, Georgia nu este atât de dependentă de gazul rusesc comparativ cu alte ţări din regiune sau din Parteneriatul Estic, iar schimburile economice cu Rusia nu sunt intense, a adăugat Pandjikidze. „Am reintrat, recent, pe piaţa rusească cu produsele noastre agricole, dar cantitatea acestor produse pentru economia noastră nu este atât de mare, deci putem supravieţui, din nou, fără piaţa rusească, aşa cum am făcut acum câţiva ani, când a fost primul embargo asupra vinului şi apei minerale, în 2007”, a argumentat ministrul georgian.
„Unele provocări sunt încă posibile”, precum „intensificarea instalării de sârmă ghimpată şi garduri de-a lungul liniei de ocupaţie”, cu toate că Moscova a folosit toate instrumentele de presiune, a detaliat sursa citată. Pandjikidze a explicat că strategia autorităţilor de la Tbilisi constă în a fi „calmi pentru a nu permite Rusiei să ne provoace, astfel încât să se escaladeze situaţia”. Luni, oficialul georgian efectuează o vizită oficială în România, la invitaţia omologului Titus Corlăţean. Cei doi au vorbit despre cooperarea bilaterală, agenda contactelor pol