Dependenţa de telefonul mobil ne afectează relaţia cu cei din jur şi predispune la instalarea stărilor depresive, arată un sondaj efectuat pe 500 de studenţi.
Concluziile cercetării realizate la Universitatea Kent din Ohio, în SUA, se constituie ca replică la studii anterioare, confom cărora telefoanele mobile ar contribui, de fapt, la îmbunătăţirea interacţiunii socială şi la reducerea sentimentului de izolare.
Echipa de cercetători americani a observat că tinerii care nu puteau rezista tentaţiei de a răspunde constant apelurilor, sms-urilor şi mesajelor postate de cunoscuţi pe reţelele de socializare sufereau de un nivel crescut de anxietate din cauza obligaţiei de a fi mereu la dispoziţia celorlalţi.
Nivelul de stres al studenţilor a fost măsurat printr-o procedură clinică şi a fost corelat cu gradul de satisfacţie al vieţii resimţit de fiecare student în parte, iar cei care nu-şi butonau nonstop telefoanele s-au dovedit a fi mult mai fericiţi şi mai mulţumiţi.
Conectarea permanentă nu lasă timp pentru solitudine, iar sănătatea mintală presupune răgaz pentru reflecţie, pentru introspecţie, de analiză a întâmplărilor vieţii sau de refacere după stresul zilnic, a declarat psihologul Andrew Lepp
"Reţeaua socială mă face să mă simt legat de telefon, de parcă n-aş avea şi altă obligaţie în viaţă", a spus unul dintre studenţii care au luat parte la cercetare. Un alt tânăr s-a arătat deranjat de faptul că telefonul mobil înseamnă că poate fi contactat oricând. Oamenii de ştiinţă au mai declarat că mulţi studenţi au recunoscut că trimit sms-uri sau postează mesaje constant, de dimineaţa până seara, ceea ce reprezintă un factor de stres în sine.
Studiul a luat în calcul şi rezultatele obţinute de studenţi la examene şi s-a observat că cei dependenţi de telefonul mobil şi de reţelele de socializare aveau calificative mai slabe decât ceila