Aveţi mare grijă! Înaintea Sărbătorilor, mulţi comercianţi vor să scoată maximum de profit. Vor încerca să vândă cu orice preţ, aşa că veterinarii vă dau câteva recomandări ca să nu aveţi probleme.
Pentru că în apropierea Sărbătorilor creşte consumul de produse alimentare, Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) vă recomandă să cumparaţi produse alimentare numai din spaţii autorizate sanitar veterinar. Aceasta înseamnă că alimentele au fost supuse controlului şi nu constituie un pericol pentru sănătate.
Cumperi din piaţă? Verifică ambalajul!
În cazul în care doriţi să cumpăraţi din târguri şi pieţe organizate special pentru această perioadă, trebuie să fiţi atenţi. Trebuie urmărit, în cazul produselor de origine animală ambalate sau neambalate, modul de expunere şi comercializare a acestora, pentru a observa unele indicii care pot să conducă la identificarea riscurilor pentru sănătatea publică.
La ce să fii atent? Produsele trebuie să fie expuse în frigidere funcţionale şi curate, iar ambalajul să fie curat şi intact. Totodată, trebuie să se asigure protecţie pe timpul transportului, depozitării şi comercializării. Etichetele sunt obligatorii. Pe acestea trebuie să scrie clar: tipul produsului, originea acestuia, condiţiile de păstrare, data obţinerii după caz, termenul de valabilitate, conţinut.
La ce să fii atent când iei carne, ouă şi brânzeturi
Carnea de porc trebuie să aibă o culoare roşie, să fie elastică, iar dacă este apăsată cu degetul trebuie sa revină la forma iniţială, să nu rămână cu forma degetului impregnată.
Carnea trebuie tocată în momentul cumpărării, iar dacă se cumpără carne tocată ambalată, trebuie să verifice eticheta, pentru a vedea care este termenul de valabilitate.
Peştele proaspăt trebuie sa aibă ochii lucioşi, limpezi, iar branhiile de culoare roz