Lucrările la digul de apărare au fost reluate, obiectivul de investiţii primind, pentru acest tronson, o finanţare în valoare de 900.000 de lei.
Când autorităţile locale de la Gâdinţi şi localnicii nu mai sperau, lucrările la digul de apărare de la Gâdinţi au fost reluate. Guvernul a alocat suma de 900.000 de lei pentru realizarea unui kilometru de dig. “Constructorii au reluat activitatea săptămâna trecută. Termenul limită până la care trebuie finalizat acest tronson este 24 decembrie, cu condiţia ca vremea să fie prielnică”, a explicat Vasile Băbuţă, primarul comunei Gâdinţi.
Din lungimea totală a digului de protecţie, de 3.030 de metri, constructorul – SC Construcţii Hidrotehnice SA Iaşi – a realizat, în această vară, numai 180 de metri. Începute în luna iunie, lucrările au fost sistate după o lună de muncă, din lipsă de finanţare. Întreruperea finanţării lucrării l-a nemulţumit pe primarul Băbuţă, motiv pentru care a făcut numeroase demersuri la autorităţile judeţene, precum şi la parlamentarii de Neamţ, pentru continuarea construcţiei. Deşi lucrarea este realizată de Administraţia Bazinală de Ape Siret din Bacău, localnicii au arătat cu degetul către primarul Vasile Băbuţă. “Sprijinul acordat de parlamentarii din Neamţ a condus la reluarea lucrărilor la acest important obiectiv atât pentru comuna noastră, cât şi pentru oraşul Roman”, a spus primarul comunei Gâdinţi.
Investiţia “Amenajarea albiei râurilor Siret şi Moldova la Roman” este realizată prin Administraţia Bazinală de Apă Siret din Bacău, cu fonduri de la Ministerul Mediului. Lucrările la acest obiectiv ar fi trebuit finalizate în luna decembrie a acestui an. Construcţia digului de apărare de la Gâdinţi se va ridica la 7.200.000 lei. Digul va avea o lungime 3.030 de metri, o lăţime de patru metri şi o înălţime de 2,95 de metri.
Lucrările la digul de apărare au fost reluate, obiec