CSM contesta decizia Parlamentului de a-i scoate pe politicienii romani din categoria functionarilor publici. “Se ajunge practic la exonerarea de raspundere penala a persoanelor vizate de acesta”, se arata intr-un comunicat CSM.
Ca si presedintele Traian Basescu, CSM reaminteste ca proiectele de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti trebuie avizate de plenul Consiliului Suprem al Magistraturii.
“Proiectele de acte normative in cauza au fost dezbatute de catre Comisia juridica a Camerei Deputatilor in lipsa reprezentantilor Consiliul Superior al Magistraturii si nu au fost transmise spre avizare acestuia”, se arata in respectivul comunicat.
CSM mai atrage atentia ca nu poate fi acceptata propunerea de redefinire a infractiunii de conflict de interese. In document se motiveaza ca nu pot fi eliminate din sfera infractiunii activitatile de emitere, aprobare, adoptare sau semnare a actelor administrative, si nici cele referitoare la incheierea unui act sau a luarii unei hotarari care sa priveasca creatia, dezvoltarea, pregatirea stiintifica, artistica, literara, profesionala, in cazul celor care nu au incheiat un contract de munca si nu au semnat o fisa a postului.
Eliminarea din sfera notiunilor de functionar public si functionar a presedintelui Romaniei, a deputatilor si senatorilor, precum si persoanele care isi desfasoara activitatea in cadrul unei profesii liberale nu este justificata deoarece ar fi “afectata protectia penala acordata unor valori sociale deosebit de importante”. CSM avertizeaza ca astfel s-ar ajunge la eliberarea de sub raspundere penala a persoanelor vizate de acest amendament.
Totodata, in comunicatul CSM se arata ca un alt amendament adoptat de Comisia Juridica a Camerei Deputatilor, ce ar presupune reducerea termenului de prescriptie speciala, ar duce la inlaturarea raspunderii penal