Legea minelor, asumată şi promovată de toate partidele din USL, a picat în camera decizională, la 44 de voturi diferenţă, deşi în sală se aflau cel puţin alţi 47 de deputaţi USL care ar fi putut schimba soarta legii. Pe holurile Parlamentului au început şuşoteli şi acuze că fie liberalii, fie pesediştii, au boicotat propria lege. „Unii au fost puţini mai şmecheri”, spune liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu. „Chiar dacă toţi liberalii prezenţi votau, tot nu trecea”, se apără şi liderul peneliştilor, George Scutaru.
Şi totuşi, jucăria USL s-a defectat. Pentru a treia oară pe acest subiect. Prima dată, liberalii s-au opus proiectului de exploatare Roşia Montană atât de vehement, încât pesediştii au votat şi ei împotriva acelui proiect, sub rezerva că vor modifica legea minelor. Ajunşi la legea minelor, supermajoritatea USL a eşuat la Senat, iar legea minelor modificată a picat, după trei voturi consecutive, la doar două voturi diferenţă. Acum, aflată în forul decizional, maşina USL a dat iar semne că scârţâie, în contextul în care legea minelor a fost respinsă irevocabil.
Cum îşi explică liderii parlamentarii
S-a votat conform propriei conştiinţe, îi scuză liderul deputaţilor PC, Bogdan Ciucă, pe cei care au evitat un vot favorabil, fie prin abţinere, fie prin vot împotrivă, fie prin refuzul de a vota. „Fiecare a votat în funcţie de considerentele pe care le-a avut. Avem parlamentari din Cluj, unde e zonă minieră, care au votat altfel decât cei din Iaşi, de exemplu. Dacă voiau să-şi boicoteze propria lege plecau din sală, nu o puneam pe ordinea de zi. Era un boicot mai rafinat. De ce trebuie să dăm vina pe cineva?”, spune Ciucă, pentru gândul.
Explicaţia că s-a votat conform propriei conştiinţe nu-l mulţumeşte pe Marian Neacşu. Nu că ar fi greşit, spune el, dar nu asta s-a întâmplat. „Colegii noştri care au preferat să nu aibă o opinie n