Un proverb românesc spune "Să nu dai vrabia din mână pe cioara de pe gard", aşa că, până să ajungi la jobul ideal, ar fi bine să nu îl pierzi pe acela pe care îl ai deja.
Aşa că, dacă vei sta tot timpul să te gândeşti "Ce trebuie să fac pentru a-mi păstra jobul?" şi nu vei acţiona aşa cum trebuie, sigur vei ajunge pe lista de disponibilizări, spune Jason Seiden, autor al cărţii "Super Staying Power: What You Need to Become Valuable and Resilient at Work".
Seiden propune o serie de strategii care, odată adoptate, te asigură că nu îţi vei pierde locul de muncă. AI ÎNCREDERE
"Lucrează ca şi cum eşti convins că jobul tău este singurul pe care îl vei avea toată viaţa", spune acesta. "Dacă vii la serviciu plin de griji şi temeri, cei din jurul tău vor simţi asta", adaugă specialistul în dezvoltarea carierei.
Jason vă sfătuieşte să evitaţi să deveniţi paranoici şi să vă întrebaţi tot timpul de ce vi s-a atribuit sau nu vi s-a atribuit o sarcină.
"Chiar dacă simţi că locul tău în acea echipă nu va fi de lungă durată, continuă să îţi faci treaba cum ştii mai bine. Atunci şi acolo", spune Jason Seiden. NU CERE TRANSPARENŢĂ TOTALĂ
În ziua de azi, nimeni nu oferă suficient feedback sau lămuriri, iar dacă locul tău de muncă presupune un ritm alert, atunci trebuie să te aştepţi la şi mai puţin.
Treci peste asta, spune Seiden. "Atunci când un angajat cere «toate detaliile» despre un proiect, şeful va considera că acesta demonstrează că duce lipsă de gândire critică şi că este incapabil să lucreze în situaţii ambigui. Este, de asemenea, şi o dovadă a lipsei de independenţă", a mai explicat specialistul.
Acesta le recomandă angajaţilor să îşi creeze propriul mediu de lucru şi să încerce să îşi rezolve problemele pe cont propriu. FOLOSEŞTE UN LIMBAJ POZITIV
"Limbajul pozitiv este tactic şi foarte puternic", mai spune Seiden. "Este o chestiu