Senatorii au adoptat, marti, in plen, un proiect de lege privind modificarea si completarea Codului Silvic. Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Varga, spune ca proiectul de modificare a Codului Silvic va limita taierile ilegale din padurile Romaniei prin vanzarea lemnului de catre proprietarii/ administratorii padurii din rampe, dupa ce a fost taiat, nu direct din padure ca acum, si prin majorarea pedepselor pentru cei care sunt prinsi ca fura. Comunitatea academica din silvicultura sustine cele doua masuri, insa firmele romanesti care prelucreaza lemnul spun ca aceasta masura este cu dedicatie pentru firmele straine mari, in special Holtz Industries, si va omora firmele romanesti, care nu pot concura cu acesti colosi la licutatiile organizate in aceste rampe.
Reprezentantii firmelor romanesti spun ca atunci cand cumparau lemnul direct din padure, netaiat, aveau garantia ca acest lemn ramane la ei, deoarece firmele mari, straine, nu fac partea de exploatare. In plus, reprezentantii firmelor romanesti spun ca nu este o coincidenta ca la sfarsitul acestui an expira contractele incheiate in 2002-2003 de Romsilva cu Holtz Industries prin care firma austriaca cumpara de la Regie, fara licitatie, 1 milion de metri cubi pe an. Vezi ce spun partile implicate si trimite punctul tau de vedere.
Informatia pe scurt
Cea mai controversata prevedere adusa de modificarile propuse la Codul Silvic este vanzarea lemnului din rampe primare nu ca pana acum, estimat, din padure. Ministrul delegat pentru Ape si Paduri, Lucia Vrga, crede ca aceasta masura va limita taierile ilegale. Comunitatea academica din silvicultura este de parere caeste o masura benefica. Reprezentantii firmelor romanesti sunt de parere ca masura ii va baga in faliment. Romsilva spune ca nu mai are infrastructura necesara pentru aplicarea prevederii.Romsilva spune ca nu are bani sa as